Rozšiřitelný záznamník - praktický průvodce postupem a funkcemi

Propojení NVR se síťovým switchem je klíčové pro správné fungování monitorovacího systému založeného na IP kamerách, zvláště pokud máte více kamer a potřebujete spravovat velký objem dat. Switch slouží jako síťový rozbočovač, který zajišťuje přenos dat mezi IP kamerami a NVR.

Kamerové systémy SecuriaPro jsou navrženy s ohledem na budoucí rozšíření, což umožňuje snadné přidání dalších kamer dle potřeb. NVR záznamník, který je součástí setu, nabízí dostatečnou kapacitu pro připojení dalších kamer přes PoE switch, čímž zajišťuje flexibilitu a škálovatelnost systému.

1. Krok za krokem - propojení NVR se síťovým switchem:

Krok 1: Příprava hardwaru

Předtím, než začnete, ujistěte se, že máte všechny potřebné komponenty:

  • NVR (Network Video Recorder)
  • IP kamery
  • Síťový switch (s dostatečným počtem portů pro vaše IP kamery)
  • Ethernetové kabely (Cat5e nebo vyšší kategorie)
  • Router nebo modem (pokud potřebujete připojení k internetu)
  • Pevné disky (pro NVR, pokud ještě nejsou nainstalovány)

Krok 2: Připojení IP kamer do switche

  1. Připojte IP kamery k switchupomocí ethernetových kabelů. Ujistěte se, že používáte switch podporující Power over Ethernet (PoE), pokud kamery podporují tuto funkci. PoE umožní napájet kamery přímo přes síťové kabely, což eliminuje potřebu samostatného napájecího kabelu pro každou kameru.

  2. Prověření napájení kamer: Pokud používáte PoE switch, kamery by měly být napájeny automaticky přes ethernetový kabel. Pokud PoE nepoužíváte, připojte každou kameru k samostatnému napájecímu zdroji.

Krok 3: Připojení switche k NVR

  1. Propojte switch s NVR: Použijte ethernetový kabel a připojte jeden port na switchi k portu LAN na NVR. To umožní přenos dat z kamer do NVR pro záznam.
  2. Připojení NVR k routeru (volitelné): Chcete-li mít přístup k NVR přes internet nebo vzdáleně, připojte NVR k routeru (nebo přímo k modemu), který zajišťuje připojení na internet.

Krok 4: Nastavení NVR

  1. Konfigurace síťových nastavení NVR: Při prvním spuštění NVR budete muset nakonfigurovat síťová nastavení. Ujistěte se, že NVR je ve stejné síťové podsíti jako vaše IP kamery. To zajistí, že NVR bude schopno komunikovat s kamerami.

  2. Detekce kamer: Po připojení switche a kamer k NVR přejděte do rozhraní NVR a použijte funkci automatického vyhledávání nebo manuální konfigurace, abyste přidali IP kamery. NVR by mělo být schopno najít a připojit všechny kamery připojené k switche. Zde naleznete návod.

  3. Nastavení záznamu: Konfigurujte nahrávání podle vašich potřeb (nepřetržité nahrávání, nahrávání při detekci pohybu, časově nastavené nahrávání apod.).

Krok 5: Testování systému

  1. Zkontrolujte video streamy: Po úspěšném připojení všech kamer k NVR byste měli vidět živé video ze všech kamer přes rozhraní NVR.

  2. Nastavení vzdáleného přístupu (volitelné): Chcete-li mít přístup k záznamům nebo živému streamu z kamer na dálku, nastavte připojení NVR k internetu a nakonfigurujte aplikaci pro vzdálený přístup přes mobil nebo počítač.

Schéma propojení NVR se switchem:

  1. IP kamery → Připojení ethernetovými kabely k switche (ideální PoE).
  2. Switch → Připojení k NVR přes ethernetový kabel (LAN port).
  3. NVR → Volitelně připojení k routeru pro přístup k internetu.
  4. Pevné disky v NVR zajišťují ukládání videozáznamů.

Propojení NVR se síťovým switchem umožňuje efektivně spravovat větší počet kamer a zvýšit stabilitu a výkonnost sítě, protože rozděluje datový tok mezi více zařízení.

Na obrázku níže vidíte zobrazení rozšiřitelného NVR, které má 8 přímých kanálů, a dokáže pomocí poe switche zobrazit dalších 8 kamer. Jedná se konkrétně o tento záznamník: Rozšiřitelný záznamník 8+8

 

2. Vývoj sítě: Přidávání a konfigurace kamer přes switch

 

Při rozšiřování monitorovací sítě a přidávání dalších IP kamer přes síťový switch je důležité správně nakonfigurovat síť a zajistit, aby všechny kamery fungovaly efektivně. Tento proces zahrnuje připojení kamer, jejich konfiguraci a optimalizaci sítě, aby bylo možné efektivně spravovat větší počet zařízení. Následuje postup, jak přidávat a konfigurovat kamery přes switch:

Krok 1: Příprava sítě a hardwaru

Před zahájením přidávání kamer si zkontrolujte, zda máte dostatečný počet portů na switchi a dostatečnou kapacitu na NVR pro správu dalších kamer.

  • IP kamery: Zkontrolujte, zda mají správnou podporu pro váš NVR (kompatibilita protokolu, rozlišení atd.).
  • Switch: Pokud plánujete používat PoE (Power over Ethernet), ujistěte se, že váš switch podporuje dostatečný výkon pro napájení všech kamer.
  • Ethernetové kabely: Vždy používejte kvalitní kabely Cat5e nebo vyšší, zejména pro dlouhé vzdálenosti, abyste zabezpečili stabilní přenos dat.

V tomto návodu můžete zjistit, kolik kamer si můžete připojit ke svému záznamníku SecuriaPro.

Krok 2: Připojení nových kamer ke switche

  1. Připojte nové IP kamery k switchupomocí ethernetových kabelů. Pokud používáte PoE switch, kamery budou napájeny přímo z něj, což eliminuje potřebu samostatného napájecího kabelu. Pokud PoE nepoužíváte, každá kamera bude potřebovat samostatné napájení.

  2. Zkontrolujte stav připojení: Po připojení kamery by měly být kontrolky na switchi a na kamerách aktivní (signalizují přenos dat).

Krok 3: Připojení switche k NVR

Pokud jste již dříve připojili switch k NVR, můžete přidat další kamery bez potřeby dalšího připojení. Pokud ne, propojte switch s NVR pomocí ethernetového kabelu. To zajistí, že videozáznamy z nových kamer budou proudit do NVR.

Krok 4: Detekce nových kamer v NVR

  1. Přihlaste se do rozhraní NVR: Vstupte do správcovského rozhraní NVR

  2. Automatické vyhledávání kamer: V případě, že jste zapojili kamery do záznamníku ještě před zapnutím systému, kamery by se vám měly automaticky načíst samy.

  3. Manuální přidání kamer (je-li třeba): Pokud jste kamery zapojili do záznamníku až po zapnutí systému, samy se vám nenačtou, musíte to udělat ručně. Klepněte pravým tlačítkem myši, aby se vám zobrazilo Menu. Následně klikněte na Nastavení kanálů. Ve sloupci na pravé straně klikněte na Hledat. Když Vám NVR vyhledá kameru, klikněte na Přidat. Tím se vaše kamera spáruje s NVR.




Krok 5: Konfigurace kamer

  1. Nastavte síťové parametry: Každá kamera musí mít unikátní IP adresu v rámci vaší sítě. Pokud kamery používají DHCP (automatické přiřazení IP adresy), můžete jim přiřadit statické IP adresy pro jednodušší správu.

  2. Nastavení video kvality: Zkontrolujte nastavení rozlišení a komprese pro každou kameru. Vyšší rozlišení a kvalita obrazu znamená větší datový přenos, proto je důležité nalézt rovnováhu mezi kvalitou a šířkou pásma sítě.

    • Kompresní formáty jako H.265 nebo H.264 jsou efektivní pro snížení datové náročnosti bez výrazného poklesu kvality.
  3. Nastavení detekce pohybu nebo jiných funkcí: IP kamery SecuriaPro podporují inteligentní funkce, jako je detekce pohybu nebo detekce vniknutí do určité oblasti. Tyto funkce můžete nastavit přímo na NVR nebo v rozhraní kamery.

  4. Konfigurace nahrávání: Nastavte, jak mají být videa z nové kamery nahrávána (nepřetržité nahrávání, nahrávání při detekci pohybu nebo v určitých časech).

Krok 6: Testování celého systému

Po přidání a konfiguraci všech kamer zkontrolujte, zda jsou všechny kamery funkční a správně zaznamenávají video na NVR. Otestujte také vzdálený přístup, pokud je potřebný, abyste se ujistili, že všechny streamy jsou dostupné přes internet.

Vývoj sítě a přidávání nových zařízení:

Přidávání kamer přes switch umožňuje rozšířit váš monitorovací systém bez nutnosti přetěžovat NVR nebo router. Tento proces je relativně jednoduchý, pokud jsou dodrženy všechny kroky správně, a umožňuje efektivně monitorovat velké prostory s více kamerami.

 

3. Praktické typy pro rozmístění kamer a PoE Switchů

Při instalaci kamerového systému s více PoE switchy a kamerami, kde jsou kamery umístěny na větší vzdálenosti od NVR, je klíčové správné naplánování rozmístění zařízení a vedení kabelů. Zde jsou praktické tipy na rozmístění kamer a PoE switchů, aby systém fungoval efektivně a spolehlivě i na velkých vzdálenostech.

1. Plánování zón a segmentace sítě

Jelikož máte kamery na různě vzdálených místech, rozdělte svou instalaci na zóny nebo segmenty, které jsou logicky a fyzicky odděleny.

  • Segmentujte podle místnosti, patra nebo části budovy: Pro každou sekci budovy (např. jedno patro, venkovní parkoviště, kancelářský blok) vytvořte samostatnou zónu, kde budou kamery napojeny na jeden PoE switch.
  • Rozmístění PoE switchů: Pro každou zónu nebo segment umístěte PoE switch co nejblíže k kamerám, abyste minimalizovali délku kabelů mezi switchem a kamerami.

2. Maximální vzdálenost a použití PoE extenderů

Standardní ethernetové kabely Cat5e nebo Cat6 mají maximální dosah 100 metrů. Pokud potřebujete instalovat kamery na větší vzdálenost, musíte tento limit překonat:

  • Použijte PoE extendery: PoE extendery umožňují prodloužení dosahu ethernetového kabelu o dalších 100 metrů (v závislosti na modelu). Můžete použít několik PoE extenderů, pokud je to nutné, ale každé prodloužení může mírně snížit výkon.
  • Optické kabely: Pro velmi velké vzdálenosti zvažte použití optických kabelů (optický propojovací kabel mezi NVR a vzdálenými switchy). Optické kabely podporují velké vzdálenosti s vysokou přenosovou kapacitou bez ztrát výkonu.

3. Strategické umístění PoE switchů

Pro optimální provoz systému se ujistěte, že PoE switche jsou umístěny na strategických místech, která jsou snadno dostupná pro údržbu a zabezpečena před poškozením.

  • Centrální umístění v rámci zón: Umístěte PoE switche do středu zóny nebo tak, abyste co nejvíce minimalizovali délku ethernetových kabelů mezi kamerami a switchem.
  • Montáž do racku nebo na zeď: Switche je ideální umístit do serverových místností, racků nebo na bezpečná místa, kde budou chráněny před vandalismem, prachem a vlhkostí.
  • Bezpečnost a záložní napájení: Umístěte PoE switche na místa, kde je zajištěn přístup k elektrickému napájení a zvažte použití UPS (záložního napájení), aby se zajistil chod systému v případě výpadku elektřiny.
  • Barvení kabelůa označení každé trasy je důležité pro pozdější údržbu. Zajistí to, že technici snadno identifikují, který kabel kam vede a mohou provést rychlé opravy.

4. Vedení kabelů přes budovu

A. Trasa kabelů:

  • K vedení kabelů využívejte kabelové žlaby nebo kabelové kanály. Ve starších budovách mohou být kabely vedeny vedle stávajících elektrických instalací nebo ve stropních podhledech.
  • V moderních budovách nebo u novostaveb zvolte podlahové rozvody nebo vedení kabelů přes stropy pomocí žlabů. To nejen zjednoduší instalaci, ale také ochranu kabelů.

B. Soustředění kabelů v rozvaděčích:

  • Kabelové rozvaděčenebo racky mohou být umístěny v různých částech budovy, aby sloužily jako centrální body pro PoE switche a další síťová zařízení. V nich můžete umístit switch, router a případně i záložní napájení (UPS).

5. Připojení switchů k NVR a propojení mezi switchy

V závislosti na konfiguraci sítě můžete PoE switche přímo připojit k NVR nebo mezi sebou propojit switche.

  • Přímé připojení k NVR: Je-li to možné, propojte každou zónu přímo s NVR pomocí samostatného ethernetového kabelu nebo optického kabelu. Tím se minimalizuje zátěž na jednotlivé switche a zlepší se výkon.
  • Cascading/Stacking switchů: V některých případech, kdy vzdálenosti neumožňují přímé připojení každého PoE switche k NVR, můžete switche propojit mezi sebou (tzv. cascading). Ujistěte se však, že každý switch má dostatečnou kapacitu pro přenos dat do dalšího switche a NVR. Pokud je kaskádový způsob vedení pro vás nezbytný, vyberte si poe switch s vysokým přenosem dat ( 1000 Mbit). Ideální je použít přímé připojení switche k NVR.

5. Monitorování šířky pásma

Když máte několik switchů a kamer na velkých vzdálenostech, monitorování šířky pásma se stává nezbytností:

  • Rovnoměrné rozložení kamer: Při plánování instalace dbejte na to, abyste rovnoměrně rozložili kamery mezi switche, aby se předešlo přetížení jedné části sítě.

6. Rozšiřitelnost systému

Při plánování umístění switchů a kamer zvažte i budoucí rozšíření systému. Připravte si rezervní porty na switchi a místo pro další kamery nebo switche.

  • Zvolte switche s dostatečnou kapacitou: Vyberte PoE switche, které mají více portů, než momentálně potřebujete, abyste měli prostor pro přidání dalších kamer.

  • Zajistěte šířku pásma pro rozšíření: Při rozmisťování a výběru kabelů (zejména u optických nebo ethernetových) zohledněte i to, že v budoucnu možná budete potřebovat přidat více kamer nebo switche.

7. Praktický příklad rozložení

Scénář:

Máte budovu se třemi patry, kde jsou kamery na všech patrech a venkovních prostorách. Každé patro a venkovní prostor má své samostatné kamery.

  • Zóny: Vytvoříte zóny pro každé patro a vnější oblast. Na každém patře umístěte PoE switch do středu patra, aby byla vzdálenost mezi kamerami a switchem co nejmenší.

  • Propojení: Každý switch připojíte k centrálnímu switchu v serverové místnosti, který je propojen s NVR. Pro venkovní kamery použijete PoE extenders nebo delší ethernetové kabely, abyste překonali vzdálenost.

 

8. Bezpečnostní opatření

A. Síťová bezpečnost:

  • Segmentace sítě: Použijte VLAN (virtuální LAN sítě) k oddělení sítě pro kamery od zbytku firemní sítě. To zabrání neoprávněnému přístupu k videozáznamům a síťovým zařízením.

B. Ochrana před fyzickým přístupem:

  • Switche a NVR by měly být fyzicky zabezpečeny v uzamčených místnostech nebo raccích, aby se minimalizovala šance na fyzickou manipulaci nebo sabotáže.

Shrnutí:

Při instalaci kamerového systému s více PoE switchy je klíčové segmentovat systém podle zón, strategicky umístit switche, a zajistit správné kabelování s dostatečnou šířkou pásma. Zvažte použití PoE extenderů nebo optických kabelů k překonání větších vzdáleností a sledujte šířku pásma sítě, abyste zajistili, že váš systém funguje efektivně.

 

 

 

Zpět do obchodu